- około 500 g mąki pszennej typ 550
- 14 g suszonych drożdży
- 1 i 1/2 szklanka letniej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- kilka łyżek oleju
- dodatkowo:
- ulubiony sos pomidorowy lub ketchup
- kilka plasterków szynki
- kilka pieczarek
- około 350 g sera tartego (u mnie cheddar i mozzarella)
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże, mieszamy. Wlewamy mleko i wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Ręce nawilżamy olejem, ciasto nie będzie się przyklejało do dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Następnie dłonie ponownie maczamy w oleju i ciasto dzielimy na 4 porcje. Każdą część ciasta rozciągamy na wielkość kosza w air fryerze. Pod ciasto można podłożyć papier do pieczenia, nie będzie obawy, że ciasto przyklei się do kosza. Każde ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Układamy szynkę i całą pizzę posypujemy serem. Na wierzchu układamy pieczarki cieniutko pokrojone. Każdą pizzę pieczemy oddzielnie. Wstawiamy do air fryera i pieczemy w 180 st. C przez 10 minut (długość pieczenia uzależniona jest od grubości ciasta) z mocą wiatraków ustawioną na 2. Ja mam urządzenie philips smart ovi 2.0. Upieczoną pizzę wyjmujemy i podajemy z ulubionymi sosami.
Następnie dłonie ponownie maczamy w oleju i ciasto dzielimy na 4 porcje. Każdą część ciasta rozciągamy na wielkość kosza w air fryerze. Pod ciasto można podłożyć papier do pieczenia, nie będzie obawy, że ciasto przyklei się do kosza. Każde ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Układamy szynkę i całą pizzę posypujemy serem. Na wierzchu układamy pieczarki cieniutko pokrojone. Każdą pizzę pieczemy oddzielnie. Wstawiamy do air fryera i pieczemy w 180 st. C przez 10 minut (długość pieczenia uzależniona jest od grubości ciasta) z mocą wiatraków ustawioną na 2. Ja mam urządzenie philips smart ovi 2.0. Upieczoną pizzę wyjmujemy i podajemy z ulubionymi sosami.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!