Ciasto rozkoszna uczta

To ciasto znika zanim zdąży wystygnąć. Ciasto rozkoszna uczta jest rewelacyjne, przepyszne i zniknęło z talerza zaraz po tym jak je położyłam, to ciasto znika do ostatniego okruszka. Zachęcam Was do wypróbowania, ciasto jest proste i nie jest, aż tak pracochłonne, jak się wydaje.


Składniki na formę o wymiarach 30x20 cm:
kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka z górką mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
pianka:
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru
dodatkowo:
  • rabarbar
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 kisiel truskawkowy (38 g)
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy
  • opcjonalnie cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę. Składniki w miarę szybko zagniatamy, żeby jak najmniej ogrzać masło. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej połowy ciasta dodajemy kakao i szybko zagniatam. Ciemne ciasto wkładam do woreczka i chowam do lodówki. Spód naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułka tartą wykładamy jasnym kawałkiem ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki. W tym czasie rabarbar kroimy w kostkę. Dodajemy kaszę mannę i kisiel. Mieszamy. Rabarbar odstawiam na bok.


Do miski dajemy twaróg sernikowy, jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Wszystko miksujemy do połączenia. W drugiej misce białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Ponownie ubijamy do połączenia cukru z białkami. Z lodówki wyciągamy blaszkę z ciastem. Na ciasto wykładamy rabarbar, a następnie masę serową i pianę z białek. Wyjmujemy ciemne ciasto z lodówki rozrywamy je na kawałki i dajemy na górę ciasta (można też zetrzeć na tarce). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją piekarnika góra - dół. Ciasto pieczemy około 50 - 60 minut.


Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w blaszce. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!