Ciasto faraon

Ciasto faraon to ciasto z tych, które przygotowuje się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znikają. To ciasto u nas zjadane jest od razu po rozkrojeniu, a kto się spóźni ten żałuje, że nie ma nawet okrusza do spróbowania. Koniecznie zróbcie to ciasto


Składniki na blaszkę o wymiarach 24x24 cm:
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej z lekką górką
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 - 4 jabłka


Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie cały czas ubijając po troszku dosypujemy cukier i dodajemy po 1 żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę mieszamy szpatułką.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy 2/3 ciasta. Ciasto oprószamy gorzkim kakao i rozkładamy jabłka. Na górę wykładamy resztę ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C z funkcja góra-dół. Ciasto pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w blaszce. Następnie ostygnięte ciasto, może być delikatnie letnie wyjmujemy z blaszki.





Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!