Ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje

Puszysta drożdżówka w formie ciasta z dużą ilością truskawek i kruszonki. Jest tak pyszna, że zniknęła zanim zdążyłam zrobić jej zdjęcia po rozkrojeniu😎


Składniki na formę o wymiarach 30x20 cm:
ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 10 g drożdży suszonych
  • 3 jajka kruszonka:
kruszonka:
  • 100 g rozpuszczonego, schłodzonego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
dodatkowo:
  • truskawki
  • bułka tarta i masło do przygotowania formy


Wykonanie:
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem. Nie zagotowujemy. Do letniej masy mleczno-maślanej wbijamy jajka i dodajemy drożdże (masa musi być przestygnięta, żeby jajka się nie ścięły). Mieszamy trzepaczką lub rózgą. Następnie wsypujemy mąkę. Mieszamy ciasto. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W międzyczasie truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Składniki na kruszonkę mieszamy, aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Układamy truskawki i posypujemy kruszonką.


Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy przez 15 minut z uchylonymi drzwiczkami, następnie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 40 minut do ładnego zarumienienia ciasta. Smacznego.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!