Przepyszny sos do kanapek i wędlin. Uwielbiany jest przez każdego, my często go używamy zamiast ketchupu
Ilość: 10 słoików po 400 ml
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1/2 kg papryki czerwonej
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg jabłek
- 1 główka czosnku
- 1 cebula
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Wykonanie:
Do garnka dajemy sparzone, obrane i pokrojone na kawałki pomidory. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, marchewkę, cebulę i paprykę. Warzywa z jabłkami mieszamy, stawiamy na małym ogniu i gotujemy do rozgotowania. Wszystko od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliło.
Po tym dodajemy ocet, cukier, sól, pieprz mielony i słodka paprykę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i gotujemy około 30 min. Następnie blendujemy i sos nakładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
adżika przetwory sos do kanapek i wędlin sos do słoików sos na zimę sos pomidorowy sos warzywny