Sos do kanapek i wędlin

Przepyszny sos do kanapek i wędlin. Uwielbiany jest przez każdego, my często go używamy zamiast ketchupu


Ilość: 10 słoików po 400 ml
Składniki:
  • 3 kg pomidorów 
  • 1/2 kg papryki czerwonej
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg jabłek
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki


Wykonanie:
Do garnka dajemy sparzone, obrane i pokrojone na kawałki pomidory. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, marchewkę, cebulę i paprykę. Warzywa z jabłkami mieszamy, stawiamy na małym ogniu i gotujemy do rozgotowania. Wszystko od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliło.


Po tym dodajemy ocet, cukier, sól, pieprz mielony i słodka paprykę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i gotujemy około 30 min. Następnie blendujemy i sos nakładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!