Forma o średnicy: 28 cm.
Składniki:
- 5 dużych jajek
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki (7,5 dag mąki tortowej i 7,5 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko razem mieszamy. Przygotowany biszkopt przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160-170 st. z termoobiegiem. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów tortownicy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach go wyciągamy. Gotowy biszkopt odstawiamy, aby wystygł. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na blaty.
Taki mi wychodzi bez proszku.
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam to ledwo na dwa blaty udało mi się przekroić. Wyszedł płaski.
UsuńOkazały, można robić tort...
OdpowiedzUsuńPiekę z tego przepisu, zawsze wychodzi wysoki i puszysty...
OdpowiedzUsuńIdealny do tortów, dzięki za przepis...
OdpowiedzUsuńNigdy nie daje proszku do pieczenia i wychodzi idealny🙂
OdpowiedzUsuń