Sałatka z kulkami twarogowymi

Lekka, prosta i zdrowa sałatka z kulkami twarogowymi oraz warzywami. Doskonała propozycja na co dzień i od święta

Składniki:

  • 120 g białego chudego sera
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1/2 średniej cebuli (może być czerwona) 
  • 1/2 średniej wielkości świeżego ogórka 
  • 1/2 średniej, surowej marchewki 
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 papryki marynowanej lub świeżej 
  • koperek lub szczypiorek 
sos:
  • 1 łyżka przyprawy do sałatek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz mielony

Wykonanie:

Do przybrania pietruszka ozdobna. Wykonanie; Serek wykruszamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, sól, pokrojony koperek i wszystko ucieramy łyżką na gładką masę. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kulki odkładamy do lodówki na ok. 15 minut. W międzyczasie układamy na dużej paterze porwaną na mniejsze kawałki sałatę. Potem pokrojoną w cienkie piórka cebulę, pociętą w słupki paprykę, poszatkowanego w plasterki ogórka, pokrojoną na cieniutkie plasterki obieraczką do warzyw marchewkę oraz po ćwiartkowane pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Warzywa solimy i pieprzymy. Następnie do miseczki wlewamy ocet, dodajemy cukier oraz przyprawę do sałatek. Wszystko mieszamy, aby rozpuścił się cukier i powstałą emulsją polewamy sałatkę. Na koniec układamy twarogowe kulki. Powstałą sałatkę ozdabiamy pietruszką.

Smacznego



1 komentarz: