Tort ajerkoniakowo - wiśniowy

Szybki i bardzo prosty tort ajerkoniakowo-wiśniowy. Dobra propozycja dla leniuchów i osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni


Forma o średnicy: 28 cm.

Składniki:

biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki (7,5 dag mąki tortowej i 7,5 dag mąki ziemniaczanej)
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa:
  • 1 opakowanie kremu do tortów o smaku ajerkoniakowym
  • 300 ml zimnego mleka
  • 1 konfitura wiśniowa (najlepiej własnej produkcji)
dodatkowo:
  • alkohol do nasączania
  • do dekoracji pałeczki czekoladowe lub starta czekolada, 
  • wydrylowane wiśnie z alkoholu lub syropu

Wykonanie:

Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy kolejno miksując cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Przygotowany biszkopt przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160-170 st. z termoobiegiem. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów tortownicy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach go wyciągamy. Odstawiamy, aby wystygł. Po wystudzeniu przekrawamy na 3 części. Do naczynia wlewamy zimne mleko i wsypujemy zawartość torebki. Miksujemy około 3 min., aż powstanie gęsty krem. Blaty nasączamy alkoholem. Smarujemy pierwszy blat dżemem i wykładamy 1/3 masy ajerkoniakowej. Podobnie postępujemy z drugim i trzecim blatem biszkopta. Na koniec smarujemy masą ajerkoniakową boki tortu, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy owocami. 

Smacznego



1 komentarz: