Ciasto Rafaello

Puszysty biszkopt przełożony delikatną masą i dżemem brzoskwiniowym. Bardzo szybko się je robi i każdemu smakuje

Blaszka: 25x36cm

Składniki:


biszkopt:
  • 6-7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
masa:
  • 1/2 l śmietany 30%&
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 śnieżki
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 dżemy brzoskwiniowe lub morelowe


Wykonanie:

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wlewamy olej i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę i pieczemy w temp. 170 st. około 40 min. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do śmietanki i podgrzewamy (bez gotowania, do rozpuszczenia czekolady). Następnie odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej śmietanki dodajemy śnieżki i ubijamy. Potem wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Spód smarujemy dżemem, połową masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Następnie placek smarujemy pozostałą masą i posypujemy kokosem.

Smacznego


1 komentarz: