Puszysty biszkopt przełożony delikatną masą i dżemem brzoskwiniowym. Bardzo szybko się je robi i każdemu smakuje
Blaszka: 25x36cm
Składniki:
biszkopt:
- 6-7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
masa:
Wykonanie:
- 1/2 l śmietany 30%&
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 śnieżki
- 10 dag wiórków kokosowych
- 2 dżemy brzoskwiniowe lub morelowe
Wykonanie:
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wlewamy olej i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę i pieczemy w temp. 170 st. około 40 min. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do śmietanki i podgrzewamy (bez gotowania, do rozpuszczenia czekolady). Następnie odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej śmietanki dodajemy śnieżki i ubijamy. Potem wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Spód smarujemy dżemem, połową masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Następnie placek smarujemy pozostałą masą i posypujemy kokosem.
Smacznego
Pyszności. Mniam, mniam....
OdpowiedzUsuń