Pieczeń z suszonymi pomidorami

Pyszna i aromatyczna pieczeń z suszonymi pomidorami. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe i do kanapek

Keksówka:
35x12 cm

Składniki:

  • 1,5 kg mielonego mięsa np. z łopatki lub karkówki
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • 4 ząbki czosnku
  • słoik suszonych pomidorów w oleju (240 g)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mielona papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kminek



Wykonanie:


Bułkę moczymy w wodzie lub mleku, a gdy zmięknie odciskamy z nadmiaru płynu. Następnie mięso mieszamy z jajkami, odciśniętą bułką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, zmielonym pieprzem i majerankiem. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy do niej połowę masy mięsnej. Na niej układamy suszone, odcedzone z oleju pomidory (lekko wciskamy w mięso). Potem przykrywa je pozostałym mięsem i ponownie układamy pozostałe pomidory (również je wciskamy). Górę pieczeni posypujemy papryką, kminkiem, wciskamy kilka ziarenek ziela angielskiego i układamy liście laurowe. Foremkę z pieczenią wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 st. Upieczoną lekko studzimy i wykładamy z foremki. Idealna na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek.

Smacznego



2 komentarze:

  1. Palce lizać......

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczeń super wygląda i na pewno tak smakuje. Zapisuję przepis, dzięki.

    OdpowiedzUsuń