Bardzo smaczne ciasto z masą budyniową i warstwą wiśniową. Super sprawdzi się na różne uroczystości i święta
Składniki na blaszkę 25x36 cm: biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- warstwa wiśniowa:
- 500 g dżemu wiśniowego z owocami
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 l mleka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka masła (200 g)
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki suchego maku
- 100 g masła
- 3 łyżki mleka
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek kakao
- wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Biszkopt pieczemy około 20 - 25 min. Dżem wiśniowy podgrzewamy i wsypujemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Na zimny biszkopt dajemy dżem wiśniowy. Połowę szklanki mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. 1/2 szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną.
Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce zimny budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Masę budyniową wykładamy na stężałe wiśnie. W międzyczasie przygotowujemy ciasto makowo - kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę i wsypujemy partiami cukier. Do białek wsypujemy mak i wiórki kokosowe oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 170 st. przez około 30 minut. Ostygnięte ciasto makowo - kokosowe wykładamy na masę budyniową.W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao. Polewę wykładamy na wierzch ciasta i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.
Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce zimny budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Masę budyniową wykładamy na stężałe wiśnie. W międzyczasie przygotowujemy ciasto makowo - kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę i wsypujemy partiami cukier. Do białek wsypujemy mak i wiórki kokosowe oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 170 st. przez około 30 minut. Ostygnięte ciasto makowo - kokosowe wykładamy na masę budyniową.W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao. Polewę wykładamy na wierzch ciasta i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto ciasto biskup ciasto makowo kokosowe dżem wiśniowy mak masa budyniowa wiórki kokosowe wiśnie
Za dużo cukru, bardzo bardzo słodkie. Nie polecam
OdpowiedzUsuń