Ciasto Biskup

Bardzo smaczne ciasto z masą budyniową i warstwą wiśniową. Super sprawdzi się na różne uroczystości i święta

Wymiary blachy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • warstwa wiśniowa:
  • 500 g dżemu wiśniowego z owocami
  • 4 łyżeczki żelatyny

krem budyniowy:

  • 1/2 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła (200 g)

ciasto makowo - kokosowe:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki suchego maku

polewa:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • wiórki kokosowe do posypania


Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Biszkopt pieczemy około 20 - 25 min. Dżem wiśniowy podgrzewamy i wsypujemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Na zimny biszkopt dajemy dżem wiśniowy. Połowę szklanki mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. 1/2 szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce zimny budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Masę budyniową wykładamy na stężałe wiśnie. W międzyczasie przygotowujemy ciasto makowo - kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę i wsypujemy partiami cukier. Do białek wsypujemy mak i wiórki kokosowe oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 170 st. przez około 30 minut. Ostygnięte ciasto makowo - kokosowe wykładamy na masę budyniową.W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao. Polewę wykładamy na wierzch ciasta i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.

Smacznego