Rogaliki piwne

Kruche rogaliki z marmoladą, super kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dodatek piwa sprawia, że są kruche i pulchne

Przepis na około 32 sztuki.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki piwa jasnego
  • 250 g margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • konfitura z róży lub inna twarda marmolada
  • cukier puder do oprószenia


Wykonanie:

Margarynę w temp. pokojowej zagniatamy z mąką, cukrem waniliowym i piwem. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 3-4 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na kulki i każdą rozwałkowujemy na kształt koła, kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy konfiturę, zawijamy rogaliki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. przez około 25 min. do zarumienienia na złoty kolor. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są na drugi dzień, można je długo przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Smacznego



4 komentarze:

  1. Wyglądają mega.... apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.czy mogę dodać poł kostki masła do przepisu?chciałabym podwoić składniki a nie mam margaryny więcej

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam z tego przepisu. Rogaliki są rzeczywiście bardzo kruche i smaczne. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń