Zapiekanka makaronowa z szynką

Idealna zapiekanka makaronowa z szynką i sosem czosnkowym. Z takiego obiadu będzie zadowolona cała rodzina

Składniki:

  • 500 g makaronu świderki
  • około 250 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • około 250 g sera żółtego startego na grubych oczkach
  • puszka kukurydzy
  • mała główka czosnku
  • 200 g śmietany 12%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:


Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie mieszamy śmietanę z mlekiem, jajkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do naczynia żaroodpornego dajemy połowę ugotowanego makaron i posypujemy garścią sera żółtego. Następnie dajemy szynkę, cebulę, kukurydzę i garść sera żółtego. Całość polewamy połową sosu czosnkowego i przykrywamy resztą makaronu. Wylewamy pozostały sos i przysypujemy serem żółtym. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 30 min.

Smacznego



1 komentarz:

  1. Wspaniały prosty przepis zapraszam na bloghttps://mojewyroby.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń