Idealna zapiekanka makaronowa z szynką i sosem czosnkowym. Z takiego obiadu będzie zadowolona cała rodzina
Składniki:
- 500 g makaronu świderki
- około 250 g szynki pokrojonej w kostkę
- 1 cebula pokrojona w piórka
- około 250 g sera żółtego startego na grubych oczkach
- puszka kukurydzy
- mała główka czosnku
- 200 g śmietany 12%
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie mieszamy śmietanę z mlekiem, jajkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do naczynia żaroodpornego dajemy połowę ugotowanego makaron i posypujemy garścią sera żółtego. Następnie dajemy szynkę, cebulę, kukurydzę i garść sera żółtego. Całość polewamy połową sosu czosnkowego i przykrywamy resztą makaronu. Wylewamy pozostały sos i przysypujemy serem żółtym. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 30 min.
Smacznego
Wspaniały prosty przepis zapraszam na bloghttps://mojewyroby.wordpress.com
OdpowiedzUsuń