Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto cappuccino bez pieczenia
Forma: 25x36 cm
Składniki:
masa cappuccino:
- 1/2 l śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 4 łyżki cappuccino o smaku śmietankowym
- 1/2 l śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- około 120 g herbatników kakaowych
- około 250 g podłużnych biszkoptów
- kakao do posypania
Wykonanie:
W 2 szklankach z wrzątkiem rozpuszczamy po dwie łyżeczki żelatyny. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. 0,5 l śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, wlewamy jedną zimną żelatynę i wsypujemy cappuccino. Masę wykładamy na herbatniki i układamy podłużne biszkopty. 0,5 l śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wlewamy pozostałą zimną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem ciasto posypujemy kakao.
Smacznego!