Ekspresowe ciasto cappuccino

Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto cappuccino bez pieczenia

Forma: 25x36 cm

Składniki:


masa cappuccino:
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 4 łyżki cappuccino o smaku śmietankowym
masa śmietanowa:
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
  • około 120 g herbatników kakaowych
  • około 250 g podłużnych biszkoptów
  • kakao do posypania


Wykonanie:

W 2 szklankach z wrzątkiem rozpuszczamy po dwie łyżeczki żelatyny. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. 0,5 l śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, wlewamy jedną zimną żelatynę i wsypujemy cappuccino. Masę wykładamy na herbatniki i układamy podłużne biszkopty. 0,5 l śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wlewamy pozostałą zimną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem ciasto posypujemy kakao.

Smacznego!