Idealna na Wielkanoc pieczeń rzymska z jajkiem w środku
Keksówka: 21x12 cm
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 4 ugotowane jajka na twardo
- 2 surowe jajka
- 1 bułka namoczona w leku lub wodzie i odciśnięta
- 1 cebula drobno posiekana i podsmażona
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka mielona
- ziele angielskie
- liść laurowy
- jałowiec
Wykonanie:
Mięso mieszamy z surowymi jajkami, bułką, cebulą, czosnkiem, solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy do niej połowę masy mięsnej, pośrodku robimy rowek i układamy ugotowane wcześniej jajka jedno za drugim (odkrawamy końcówki jajek, aby się stykały). Ułożone jajka przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej. Górę pieczeni posypujemy mieloną papryką, wciskamy w nią kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego oraz kładziemy liść laurowy. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godz. w temperaturze 180 st. Gotową pieczeń odstawiamy na 10 minut i wykładamy z foremki.
Smacznego!
Apetyczne mięsko nie tylko na święta....
OdpowiedzUsuńPiekłam z tego przepisu, pieczeń bardzo smaczna i super się prezentowała. Polecam.
OdpowiedzUsuń