Budyniowiec bez pieczenia

Przepyszny budyniowiec dwukolorowy z biszkoptami, galaretką i owocami sezonowymi. Prosty i łatwy w wykonaniu, znika z talerzy w kilka chwil

Średnica blaszki:
24 cm

Składniki:


  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżki kakao
dodatkowo:
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub inne
  • 500 g truskawek lub innych owoców np. jagód poziomek, malin
  • 1 opakowanie biszkoptów (ok. 130 g)


Wykonanie:

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. W międzyczasie w szklance mleka roztrzepujemy żółtka, budyń i mąkę. Resztę mleka (1,2 szklanki) zagotowujemy z cukrami. Na wrzące mleko wlewamy powstałą wcześniej zawiesinę. Mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.


Następnie ucieramy masło i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dalej ucieramy, aż powstanie jednolita masa. Potem dno tortownicy wykładamy folią aluminiową i warstwą biszkoptów. Na nie wykładamy 1/2 masy budyniowej i następną warstwę biszkoptów. Drugą połowę masy budyniowej ucieramy z kakao i pokrywamy biszkopty. Na masie układamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto schładzamy w lodówce.


Smacznego



2 komentarze: