Budyniowiec bez pieczenia

Przepyszny budyniowiec dwukolorowy z biszkoptami, galaretką i owocami sezonowymi. Prosty i łatwy w wykonaniu, znika z talerzy w kilka chwil

Średnica blaszki:
24 cm

Składniki:


  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżki kakao
dodatkowo:
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub inne
  • 500 g truskawek lub innych owoców np. jagód poziomek, malin
  • 1 opakowanie biszkoptów (ok. 130 g)


Wykonanie:

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. W międzyczasie w szklance mleka roztrzepujemy żółtka, budyń i mąkę. Resztę mleka (1,2 szklanki) zagotowujemy z cukrami. Na wrzące mleko wlewamy powstałą wcześniej zawiesinę. Mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.


Następnie ucieramy masło i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dalej ucieramy, aż powstanie jednolita masa. Potem dno tortownicy wykładamy folią aluminiową i warstwą biszkoptów. Na nie wykładamy 1/2 masy budyniowej i następną warstwę biszkoptów. Drugą połowę masy budyniowej ucieramy z kakao i pokrywamy biszkopty. Na masie układamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto schładzamy w lodówce.


Smacznego



9 komentarzy:

  1. Prezentuje się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie to ciasto nazywa sie lodowiec. Jest pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta, polecam jest pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty, a jaki pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, idealny na każdą okazję. Dziękuję za prosty i łatwy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega pyszny, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ulubiony deser naszej rodziny...

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosty pyszny znakomity deser.

    OdpowiedzUsuń