Ciasto Mamy, gdy goście są w drodze

Takie ciasto Mama przygotowuje, kiedy goście są w drodze. Robi się je błyskawicznie i każdemu smakuje

Wymiary blaszki: 25x36 cm

Składniki o temp. pokojowej: 

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych
  • dodatkowo:
  • ok. 400 g agrestu
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrami, aż będzie puszyste. Następnie dodajemy na przemian po jajku i części mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy kefir. Wszystko mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na powierzchni ciasta równomiernie układamy agrest. Placek pieczemy w temp. 180 st. ok. 50 min.



Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem (można też posypać zmielonymi wiórkami kokosowymi).

Smacznego



3 komentarze: