Takie ciasto Mama przygotowuje, kiedy goście są w drodze. Robi się je błyskawicznie i każdemu smakuje
Wymiary blaszki: 25x36 cm
Składniki o temp. pokojowej:
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kefiru
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g wiórków kokosowych
- dodatkowo:
- ok. 400 g agrestu
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrami, aż będzie puszyste. Następnie dodajemy na przemian po jajku i części mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy kefir. Wszystko mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na powierzchni ciasta równomiernie układamy agrest. Placek pieczemy w temp. 180 st. ok. 50 min.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem (można też posypać zmielonymi wiórkami kokosowymi).
Smacznego
Szybkie ciasta z owocami są naj.., naj.., najlepsze.
OdpowiedzUsuńCo moge dac zamiast kefiru
OdpowiedzUsuńjogurt naturalny, maślankę
Usuń