Ciasto karmelowiec

Karmelowiec to bardzo proste, ulubione ciasto domowników. Składa się z biszkoptu, kwaskowatego dżemu, słodkiej kremówki i masy kajmakowej. Całość posypana płatkami migdałowymi

Wymiary blaszki: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt: 
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa śmietanowa: 
  • 500 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan - fix
dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki (280 g)
  • 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
  • płatki migdałowe


Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Miksując stopniowo dodajemy cukry, żółtka oraz olej. Następnie wsypujemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 35 min. w 180 st. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia i przekrawamy go na dwa blaty.



W międzyczasie przygotowujemy masę śmietanową. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, pod koniec wsypujemy śmietan fix i dalej ubijamy, aż masa będzie sztywna. Następnie pierwszy biszkoptowy blat smarujemy dżemem. Na niego wykładamy masę śmietanową.



Ciasto przykrywamy drugim blatem. Wierz ciasta smarujemy masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałowymi. 


Smacznego



1 komentarz: