Ciasto Oleńka

Przepis ze starego notatnika Mamy, lubię wracać do tego przepisu, bo zawsze się sprawdza i każdemu smakuje

Wymiar blaszki: 25x36 cm

Składniki:

ciasto orzechowe:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka zmielonych orzechów (10 dag orzechów włoskich do mielenia)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


masa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
polewa:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kakao
dodatkowo:
  • zmielone orzechy do posypania
  • słoiczek dżemu porzeczkowego lub wiśniowego


Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka i ponownie miksujemy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz proszek budyniowy. Wszystko delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy orzechy. Jeszcze raz mieszamy i powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i przecinamy na dwa blaty.



Następnie przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy krótko mikserem. Potem cukier puder mieszamy z śmietan-fixami i wsypujemy do śmietanki. Wszystko ubijamy do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, na niego wykładamy masę z bitej śmietany i przykrywamy drugim blatem.



W międzyczasie przygotowujemy polewę. Składniki na polewę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Studzimy i polewamy blat ciasta. Na koniec placek posypujemy zmielonymi orzechami.


Smacznego



2 komentarze:

  1. Pyszne, mało pracochłonne ciasto. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa i wygląd zachęcają do upieczenia...

    OdpowiedzUsuń