Odkąd zaczęłam robić ten chleb to w sklepie już nie kupuję. Wystarczy zamieszać składniki, upiec i gotowe
Wymiary formy: 2 keksówki 12x28 cm
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej typ 450
- 1 litr ciepłej wody
- 50 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki octu 10%
- opcjonalnie: kminek, ziarna, otręby
Wykonanie:
Drożdże z cukrem i wodą mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sól i mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy ocet i dodajemy wybrane dodatki. Ciasto przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około godzinę. Upieczony chleb studzimy wyjęty z formy i owinięty w lnianą ściereczkę, żeby skórka nie była twarda.
Smacznego!
Chlebek wygląda smakowicie, palce lizać. Muszę upiec...
OdpowiedzUsuńUpiekłam jeden z kminkiem, drugi z ziarnami słonecznika (skórka chrupiąca, a środek lekko wilgotny). Wszystkim bardzo smakowały. Polecam, super przepis.
OdpowiedzUsuńno to jutro biore sie za pieczenie!
OdpowiedzUsuńPolecam, chlebek jest naprawdę bardzo dobry.
OdpowiedzUsuńCo daje ocet
OdpowiedzUsuńOcet sprawi że chleb jest długo wilgotny i szybko nie czerstwieje. W smaku go nie wyczuwamy.
OdpowiedzUsuń