Chleb bez czekania

Odkąd zaczęłam robić ten chleb to w sklepie już nie kupuję. Wystarczy zamieszać składniki, upiec i gotowe

Wymiary formy: 2 keksówki 12x28 cm

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej typ 450
  • 1 litr ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu 10%
  • opcjonalnie: kminek, ziarna, otręby


Wykonanie:


Drożdże z cukrem i wodą mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sól i mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy ocet i dodajemy wybrane dodatki. Ciasto przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około godzinę. Upieczony chleb studzimy wyjęty z formy i owinięty w lnianą ściereczkę, żeby skórka nie była twarda.

Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Chlebek wygląda smakowicie, palce lizać. Muszę upiec...

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam jeden z kminkiem, drugi z ziarnami słonecznika (skórka chrupiąca, a środek lekko wilgotny). Wszystkim bardzo smakowały. Polecam, super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. no to jutro biore sie za pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam, chlebek jest naprawdę bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ocet sprawi że chleb jest długo wilgotny i szybko nie czerstwieje. W smaku go nie wyczuwamy.

    OdpowiedzUsuń
  6. A sól z cukrem nie jest pomylone ilościowo?

    OdpowiedzUsuń
  7. Chleb bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość...

    OdpowiedzUsuń
  8. Chleb z tego przepisu jest po prostu straszny. Chleb piekę od ponad 10 lat i chciałam wypróbować nowy przepis. Porażka, po prostu porażka. Nie rozumiem, jak można upubliczniać taki pomysł ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast krytykować proszę podać swój przepis. Będzie możliwość porównania obu wypieków.

      Usuń
  9. Chlebek jest bardzo smaczny ,piekę go już od dłuższego czasu i polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Niestety nie wyszedł, wszystko zrobiłam jak w przepisie

    OdpowiedzUsuń