Chleb jak pizza

Chleb, który smakiem przypomina pizzę, domownicy go uwielbiają

Ilość: 2 bochenki

Składniki:
  • około 500 g mąki pszennej typ 450
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 15 g suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • 1 roztrzepane jajko


Wykonanie:

Drożdże kruszmy, dodajemy cukier, wodę i mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy 3 łyżki mąki i  mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodajemy sól i suszone pomidory. Wsypujemy stopniowo mąkę i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy olej i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia.



Ciasto przekładamy na deskę i formujemy 2 bochenki chleba. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy nożem. Chleby przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 30 min.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ale smakowite dwa chlebki, dzieci będą się nimi zajadać. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super chlebek do masełka, pieczemy.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Upieczony.Wygląda i pachnie cudnie.Baardzo dobry, tylko mi z tej ilości wyszła jedna blaszka(30 na12 cm) a nie dwie.Naprawdę smakuje jak pizza :-)

    OdpowiedzUsuń