Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 średniej wielkości jabłek
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrami . Następnie dodajemy olej i dalej ubijamy. Potem wsypujemy przesianą mąkę z pozostałymi sypkimi składnikami oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste. Na koniec dorzucamy pokrojone w grubą kostkę jabłka i łyżką ponownie mieszamy.
Pieczemy w temp. 175 st. C (góra, dół) ok. 80 minut. W czasie pieczenia ciasto przykrywamy papierem, aby się nie przypaliło. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy stopioną czekoladą.
Smacznego!
Najlepsze ciasto z jabłkami, szybkie i proste w wykonaniu. Polecam...
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto, proste i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka często prosi o upieczenie tego ciasta, szczególnie na podwieczorek, gdy nie mamy nic słodkiego w domu. Wszystkim bardzo smakuje...
OdpowiedzUsuńUwielbiamy to ciasto, proste w wykonaniu, a bardzo smaczne. Polecam....
OdpowiedzUsuń