Ciasto salceson

Staromodne ciasto z notatnika Mamy, zawsze się udaje i każdemu smakuje
Składniki na foremkę 12x25 cm:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 średniej wielkości jabłek


Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrami . Następnie dodajemy olej i dalej ubijamy. Potem wsypujemy przesianą mąkę z pozostałymi sypkimi składnikami oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste. Na koniec dorzucamy pokrojone w grubą kostkę jabłka i łyżką ponownie mieszamy.




Pieczemy w temp. 175 st. C (góra, dół) ok. 80 minut. W czasie pieczenia ciasto przykrywamy papierem, aby się nie przypaliło. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy stopioną czekoladą. Smacznego!




Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

5 komentarzy:

  1. Najlepsze ciasto z jabłkami, szybkie i proste w wykonaniu. Polecam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione ciasto, proste i bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja rodzinka często prosi o upieczenie tego ciasta, szczególnie na podwieczorek, gdy nie mamy nic słodkiego w domu. Wszystkim bardzo smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy to ciasto, proste w wykonaniu, a bardzo smaczne. Polecam....

    OdpowiedzUsuń
  5. Też takie robię od wielu lat.Jest ok.?

    OdpowiedzUsuń