Ciasto salceson

Staromodne ciasto z notatnika Mamy, zawsze się udaje i każdemu smakuje

Foremka: keksówka o wym. 12x25 cm

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 średniej wielkości jabłek


Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrami . Następnie dodajemy olej i dalej ubijamy. Potem wsypujemy przesianą mąkę z pozostałymi sypkimi składnikami oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste. Na koniec dorzucamy pokrojone w grubą kostkę jabłka i łyżką ponownie mieszamy.



Pieczemy w temp. 175 st. C (góra, dół) ok. 80 minut. W czasie pieczenia ciasto przykrywamy papierem, aby się nie przypaliło. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy stopioną czekoladą. 


Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Najlepsze ciasto z jabłkami, szybkie i proste w wykonaniu. Polecam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione ciasto, proste i bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja rodzinka często prosi o upieczenie tego ciasta, szczególnie na podwieczorek, gdy nie mamy nic słodkiego w domu. Wszystkim bardzo smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy to ciasto, proste w wykonaniu, a bardzo smaczne. Polecam....

    OdpowiedzUsuń
  5. Też takie robię od wielu lat.Jest ok.?

    OdpowiedzUsuń