Sos do makaronu na zimę

Nie ma nic lepszego niż domowy sos do makaronu na zimę do słoików. Przepis na ten sos mam od Mamy, a ona dostała go od koleżanki z pracy


Składniki na 9 słoików po 300 ml i 2 słoiki po 450 ml:

  • 5 kg dyni (waga przed obraniem)
  • 1 kg papryki (waga przed obraniem)
  • 1 kg cebuli (waga przed obraniem)
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki soli
  • 600 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • sok wyciśnięty z 2 limonek
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano


Wykonanie:
Oczyszczoną dynię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Warzywa solimy, mieszamy i ostawiamy na 2 - 3 godz. Następnie do warzyw z sokiem wlewamy szklankę wody. Gotujemy małym ogniu około 1 godz. do rozpadnięcia warzyw. Mieszamy od czasu do czasu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, oregano, paprykę wędzoną, pieprz, sok z limonki i ocet. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze około 30 min. Gotowy sos nakładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 20 min. od momentu zagotowania się wody. Smacznego!






Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

2 komentarze:

  1. A co jakby zamiast dyni dać cukinie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kilku lat robię właśnie z cukinią i wzbogacam
    smak czosnkiem. Skład i proporcje podobne , ale pod koniec gotowania miksuje blenderem i wówczas pasteryzuje. Domowy sos- ketchup wyśmienity.

    OdpowiedzUsuń