Sos do makaronu na zimę

Nie ma nic lepszego niż domowy sos do makaronu na zimę do słoików. Przepis na ten sos mam od Mamy, a ona dostała go od koleżanki z pracy


Porcja: 9 słoików po 300 ml i 2 słoiki po 450 ml

Składniki:
  • 5 kg dyni (waga przed obraniem)
  • 1 kg papryki (waga przed obraniem)
  • 1 kg cebuli (waga przed obraniem)
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki soli
  • 600 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • sok wyciśnięty z 2 limonek
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano




Wykonanie:

Oczyszczoną dynię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Warzywa solimy, mieszamy i ostawiamy na 2 - 3 godz. Następnie do warzyw z sokiem wlewamy szklankę wody. Gotujemy małym ogniu około 1 godz. do rozpadnięcia warzyw. Mieszamy od czasu do czasu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, oregano, paprykę wędzoną, pieprz, sok z limonki i ocet. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze około 30 min. Gotowy sos nakładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 20 min. od momentu zagotowania się wody.


Smacznego!