Nie ma nic lepszego niż domowy sos do makaronu na zimę do słoików. Przepis na ten sos mam od Mamy, a ona dostała go od koleżanki z pracy
Porcja: 9 słoików po 300 ml i 2 słoiki po 450 ml
Składniki:- 5 kg dyni (waga przed obraniem)
- 1 kg papryki (waga przed obraniem)
- 1 kg cebuli (waga przed obraniem)
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki soli
- 600 g koncentratu pomidorowego 30%
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- sok wyciśnięty z 2 limonek
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
Wykonanie:
Oczyszczoną dynię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Warzywa solimy, mieszamy i ostawiamy na 2 - 3 godz. Następnie do warzyw z sokiem wlewamy szklankę wody. Gotujemy małym ogniu około 1 godz. do rozpadnięcia warzyw. Mieszamy od czasu do czasu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, oregano, paprykę wędzoną, pieprz, sok z limonki i ocet. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze około 30 min. Gotowy sos nakładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 20 min. od momentu zagotowania się wody.
Smacznego!