Błyskawiczne rogaliki

Przepis na te rogaliki mam od Mamy, a ta od siostry, Rogaliki robi się ekspresowo i wychodzą rewelacyjne

Składniki na około 16 sztuk:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru nierafinowanego trzcinowego


dodatkowo:
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • cynamon


Wykonanie:

Do jogurtu w temp. pokojowej kruszymy drożdże i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy i dostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie pokrojone w drobną kostkę jabłka dusimy pod przykryciem z łyżką masła i niewielką ilością wody. Rozpadnięte jabłka posypujemy cynamonem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.


Następnie do przesianej mąki dodajemy żółtka roztrzepane z łyżką cukru, masło pokojone w kostkę i zaczyn z jogurtu. Całość mieszamy mikserem, a potem zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 porcje. Każdą część rozwałkowujemy na koło o gr. około 1 cm. i kroimy na 8 trójkątów. Na podstawie trójkątów układamy podsmażone jabłka i zawijamy rogaliki. Odstawiamy je ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na około 20 min. do napuszenia. Następnie smarujemy białkiem i pieczemy w 180 st. przez około 15 min.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ale smakowicie wyglądają. Muszę upiec, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Są pyszne i co najważniejsze szybko się robi u nas zawsze z podwójnej porcji bo szybko znikają 😊

    OdpowiedzUsuń