Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika

Pannukakku to fiński naleśnik z piekarnika. Nie przypomina on jednak naszych tradycyjnych naleśników. Znakomicie sprawdza się na deser z ulubioną konfiturą

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • około 2 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 2 - 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • ulubiona konfitura


Wykonanie:
Do miski dodajemy kolejno mleko, jajka, cukier, sól, mąkę i masło. Składniki miksujemy na jednolitą masę. Ciasto pozostawiamy na około 15 min. a następnie wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 220 st. (góra-dół) przez ok. 20 - 25 minut. Podczas pieczenia ciasto będzie rosło, a następnie opadnie. Gotowe podajemy z ulubioną konfiturą. Smacznego





Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

4 komentarze:

  1. Pychotka, szczególnie dla małych słodyczożerców.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robiłam, wszystkim bardzo smakował.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię naleśniki i chętnie skuszę się na przetestowanie ich inne wersji :D Przepis brzmi świetnie i jest prosty!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba trzeba przestać oglądać takie fajne przepisy bo od oglądania burczy w brzuszku :) W Sobotę coś przejrzę aby być gotowa na Niedzielę ;p

    OdpowiedzUsuń