Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika

Pannukakku to fiński naleśnik z piekarnika. Nie przypomina on jednak naszych tradycyjnych naleśników. Znakomicie sprawdza się na deser z ulubioną konfiturą

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • około 2 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 2 - 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • ulubiona konfitura


Wykonanie:

Do miski dodajemy kolejno mleko, jajka, cukier, sól, mąkę i masło. Składniki miksujemy na jednolitą masę. Ciasto pozostawiamy na około 15 min. a następnie wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 220 st. (góra-dół) przez ok. 20 - 25 minut. Podczas pieczenia ciasto będzie rosło, a następnie opadnie. Gotowe podajemy z ulubioną konfiturą.



Smacznego



2 komentarze:

  1. Pychotka, szczególnie dla małych słodyczożerców.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robiłam, wszystkim bardzo smakował.

    OdpowiedzUsuń