Pannukakku to fiński naleśnik z piekarnika. Nie przypomina on jednak naszych tradycyjnych naleśników. Znakomicie sprawdza się na deser z ulubioną konfiturą
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- około 2 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 2 - 3 łyżki cukru
- 2 - 3 łyżki rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- ulubiona konfitura
Wykonanie:
Do miski dodajemy kolejno mleko, jajka, cukier, sól, mąkę i masło. Składniki miksujemy na jednolitą masę. Ciasto pozostawiamy na około 15 min. a następnie wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 220 st. (góra-dół) przez ok. 20 - 25 minut. Podczas pieczenia ciasto będzie rosło, a następnie opadnie. Gotowe podajemy z ulubioną konfiturą.
Smacznego
Pychotka, szczególnie dla małych słodyczożerców.
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam, wszystkim bardzo smakował.
OdpowiedzUsuń