Sernik siostry Julii

Świąteczny przepis na sernik Siostry Benedyktynki ze Staniątek. Lepszego sernika niż z tego przepisu nie jedliśmy, a cała blacha zniknęła zaraz po upieczeniu, na święta muszę upiec jeszcze raz


Blaszka o wymiarach: 23x37 cm

Składniki:
  • 1,5 kg białego sera półtłustego
  • 15 jajek
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kg cukru (można dać mniej)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy
  • szczypta soli
  • rodzynki
  • 1 cytryna
  • opakowanie herbatników (ok. 31 szt.)


Wykonanie:

Ser mielimy 2 razy. Następnie ucieramy masło z cukrami. Dodajemy po kolei żółtka i dalej ucieramy. Potem dodajemy ser, wsypujemy budyń, kaszę i wlewamy mleko. Wszystko mieszamy. Dodajemy także startą skórkę, sok z połowy cytryny oraz rodzynki i ponownie mieszamy. W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli. Ubite dokładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły. Następnie blaszkę wykładamy herbatnikami i wylewamy powstałą masę. Sernik pieczemy w 165 st. przez około 1 godz.



Smacznego




26 komentarzy:

  1. Serniczek pierwsza klasa, pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik bardzo biały 15 jaj

      Usuń
    2. Jajka do sernika tylko od szczęśliwych kurek i nie będzie wtedy biały.

      Usuń
  2. Sernik wygląda pysznie 😋 a czy po upieczeniu dużo opadnie czy trochę bo na zdjęciu wygląda na duży pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam, po upieczeniu nie opadł. Wyglądał identycznie jak na zdjęciu. Jest wilgotny, delikatny i bardzo smaczny. Polecam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik pierwsza klasa, wygląda obłędnie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam, wszystkim bardzo smakował i prosili o przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lepszego nie jadłam, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentuje....

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie mam pytanie pieczemy w temp. 165 stopni z termoobiegiem? Dziękuję pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik wygląda super i zapewne tak smakuje...Pieczemy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Serniczek bardzo apetyczny i pięknie wyrósł. Porywam przepis i będę piekła.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy może być ser z wiaderka? I jak z tym pieczeniem góra dół? Rozumiem że do nagrzanego piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekłam ten sernik, wkładałam oczywiście do nagrzanego piekarnika. Serniczek ekstra, wszystkim bardzo smakował i prosili o przepis. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  13. A kiedy ser dodajemy ,bo został pominięty

    OdpowiedzUsuń
  14. Proszę dokładnie przeczytać prxepis4

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten sernik jest rewelacyjny, polecam....

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak wyciągnąć sernik bez naruszenia go z blachy ??

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy składniki można ubijać mikserem?

    OdpowiedzUsuń
  18. Po upieczeniu,wyjmujemy z piekarnika ? Czy zostawiamy na jakiś czas ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam,czy sernik można wykonać ,bez spodu ?

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy cukru nie jest za dużo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukru może jest dużó ,ale idealnie sie rozkłada ,bo budyń i białka bez cukru ,plus cytryn i jest jak dla mnie idealny .piekę go 4 raz

      Usuń
  21. Nie wiem dlaczego robiłam wszystko według przepisu i mi nie wyszedł strasznie się rozsypuje (kruszy) a na pewno nic nie pominęłam, ser używałam oczywiście w kostce który sam mielilam

    OdpowiedzUsuń