Imprezowe bułeczki

Takie bułki zaserwowałam ostatnio gościom na kolację, byli zachwyceni, przepis powtórzę na pewno na Andrzejki


Składniki na 8 bułek:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 25 g drożdży
farsz:
  • 4 ulubione parówki
  • 8 plasterków sera żółtego
  • ulubiony ketchup


Wykonanie:

Pokruszone drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku i wodzie, wsypujemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól, jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Formujemy, przysypujemy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy, smarujemy ketchupem, dajemy plasterek sera i połowę parówki. Zlepiamy. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 st. przez około 25 minut. Bułki najlepiej smakują podawane ciepłe.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bułeczki z niespodzianką w środku, super pomysł. Dzięki za przepis....

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za ten przepis! Właśnie poszukiwałam jakichś smacznych pomysłów na przekąski, które byłyby dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Za niedługo moja firma organizuje wyjazd integracyjny i myślę, że one, by idealnie na niego pasowały. Na szczęście będziemy mieli tam dostęp do kuchni, więc z wielką chęcią je przyrządzę. :)

    OdpowiedzUsuń