Paszteciki barowe

Błyskawiczne w przygotowaniu paszteciki, które można przygotować na ostatnią chwilę. W naszym domu zawsze się sprawdzają


Składniki na 24 sztuki:
  • 3 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • 1 rozmącone jajko
  • czarnuszka do posypania
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż odparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Wystygnięte pieczarki mieszamy z mozzarellą. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 kawałków. Na każdy kawałek nakładamy farsz. Następnie dwa boki ciasta zawijamy do środka i zwijamy roladkę. Paszteciki smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Paszteciki układamy na wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy około 20 - 25 min. do ładnego zarumienienia.

Smacznego!