Tanie i proste w wykonaniu ciasto na weekend, sprawdza się zawsze kiedy nie mamy w domu nic słodkiego
Wielkość blaszki: 24x28 cm
Składniki:
- 2 kubeczki jogurtu naturalnego po 200 ml
- 1 kubeczek cukru
- 6 kubeczków maki
- 2 kubeczki oleju
- 6 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- jabłka (użyłam z kompotu)
Wykonanie:
Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie naturalnym o pojemności 200 ml. Wszystkie składniki dajemy do miski i krótko mieszamy łyżką do połączenia. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jabłka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Ciasto pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Super proste i szybkie ciasto. Dziękuję za przepis...
OdpowiedzUsuń