Paluszki ziemniaczane - najlepszy przepis prosto od Teściowej

Najlepszy przepis od Teściowej na paluszki ziemniaczane, nie rozwalają się podczas smażenia i zawsze każdy się nimi zajada


Składniki:
  • około 2 kg ziemniaków
  • 250 g startego sera żółtego
  • 3 jajka
  • opcjonalnie 2-3 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zimne ziemniaki mielimy lub tłuczemy, mieszamy z serem żółtym i 1 jajkiem. Jeżeli masa jest rzadka (zależy od rodzaju ziemniaków) dosypujemy mąkę, ale nie za dużo, żeby paluszki nie były twarde. Masę doprawiamy solą i pieprzem.

Formujemy paluszki, obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej oraz smażymy na rumiano. Paluszki ziemniaczane podajemy same lub z ulubionym sosem i surówką. Smacznego