Nasze ulubione ciasto z mrożonymi owocami. Robi się je ekspresowo, a jeszcze szybciej znika, zazwyczaj jeszcze ciepłe. U nas ciężko, aby dotrwało do następnego dnia
Składniki na blaszkę 24x24 cm:
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 6 jajek
- 1 szklanka mleka
- 2 duże łyżeczki proszku do pieczenia
- mrożone truskawki
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i układamy truskawki obtoczone w mące (truskawek nie rozmrażamy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra-dół) i pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasto ciasto lodowa blondi ciasto na lato ciasto na upały ciasto z mrożonymi owocami ciasto z owocami ciasto z truskawkami