Ciasto lodowa blondi

Nasze ulubione ciasto z mrożonymi owocami. Robi się je ekspresowo, a jeszcze szybciej znika, zazwyczaj jeszcze ciepłe. U nas ciężko, aby dotrwało do następnego dnia


Składniki na blaszkę 24x24 cm:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże łyżeczki proszku do pieczenia
  • mrożone truskawki




Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i układamy truskawki obtoczone w mące (truskawek nie rozmrażamy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra-dół) i pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka. Smacznego!