Obiad na upały

Obiad znakomity na upały, który można też spakować do słoików. Robi się go dość szybko z sezonowych warzyw. Taki obiad u nas znika w mig. Uwielbiają go dzieci i dorośli


Składniki:
  • 1 i 1/2 kg fasolki szparagowej żółtej
  • woda + sól do gotowania fasolki
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3 - 4 laski kiełbasy
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego


Wykonanie:
Z umytej fasolki szparagowej usuwamy oba końce i dzielimy ja na 3 - 4 cm kawałki. Fasolkę wrzucamy go garnka z gotującą się lekko osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną fasolkę odcedzamy. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebule kroimy w kostkę, a kiełbasę w krążki. Do dużego garnka wlewam olej, wrzucam cebulę i kiełbasę. Podsmażamy. Następnie dodajemy marchewkę i smażymy, aż marchewka zmieni kolor, zjaśnieje.

Do garnka dodajemy gorącą wodę sól, cukier, pieprz mielony i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i całość smażymy kilka minut. Potem dodajemy fasolkę szparagową. Dokładnie mieszamy i ponownie gotujemy kilka minut. Tak przygotowaną fasolkę zajadamy ze świeżym pieczywem. Z podanej porcji wychodzi duży garnek takiego obiadu. Więc to co zostanie pakujemy w słoiki. Jeżeli wiemy, że taka fasolkę szybko zjemy to jej nie pasteryzujemy, ale jeżeli mamy ją przechowywać dłużej to pasteryzujemy dwukrotnie przez30 minut od momentu zagotowania. Pasteryzację powtarzamy co 24 godziny. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!