Najprostszy sos na zimę do makaronu i pizzy

Sos pomidorowy, który robię co roku. Jest rewelacyjny do makaronu i pizzy. Zawsze jak robię obiad z tym sosem to domownicy wylizują nawet garnek. Zróbcie ten sos i sami się przekonajcie jaki jest pyszny


Składniki na 12 słoików po 370 ml:
  • 6 kg pomidorów
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • główka czosnku


Wykonanie:
Sparzone pomidory obieramy, wycinamy zielone części i kroimy na kawałki. Pomidory solimy i gotujemy, aż będą się rozpadać, od czasu do czasu mieszamy. Potem bazylię, oregano, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy, aż nadmiar soku odparuje.

Pomidory blendujemy i gorący nakładamy do słoików. Zakręcamy. Słoiki ustawione do góry dnem, okręcamy grubym ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!