Sos pomidorowy, który robię co roku. Jest rewelacyjny do makaronu i pizzy. Zawsze jak robię obiad z tym sosem to domownicy wylizują nawet garnek. Zróbcie ten sos i sami się przekonajcie jaki jest pyszny
Składniki na 12 słoików po 370 ml:
- 6 kg pomidorów
- 3 płaskie łyżki soli
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- główka czosnku
Wykonanie:
Sparzone pomidory obieramy, wycinamy zielone części i kroimy na kawałki. Pomidory solimy i gotujemy, aż będą się rozpadać, od czasu do czasu mieszamy. Potem bazylię, oregano, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy, aż nadmiar soku odparuje.
Pomidory blendujemy i gorący nakładamy do słoików. Zakręcamy. Słoiki ustawione do góry dnem, okręcamy grubym ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego!
Pomidory blendujemy i gorący nakładamy do słoików. Zakręcamy. Słoiki ustawione do góry dnem, okręcamy grubym ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
oimidory przetwory przetwory z pomidorów sos do makaronu do słoików sos do makaronu na zimę sos do słoików sos na zimę sos pomidorowy sos z pomidorów do słoików