Przepyszne śledzie w innej smacznej zalewie. Takie śledzie są smaczne i sprawdzą się na święta i różne imprezki
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych solonych
- 3 czerwone cebule
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 150 ml nalewki wiśniowej
- 100 ml octu jabłkowego
- 150 ml przegotowanej, ostygniętej wody
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Wykonanie:
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy, aż stracą nadmiar słoności. W tym czasie zmieniamy wodę 2 -3 razy. Śledzie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w piórka. W słoiku układamy śledzie na zmianę z cebulą, przesypujemy ziarnami gorczycy. Mieszam ze sobą nalewkę wiśniową, ocet jabłkowy, wodę i miód. Dodajemy pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy śledzie z cebulą. Takie śledzie przykrywamy i chowam do lodówki na min. 10 godz., takie śledzie najlepiej smakują na 2 – 3 dzień.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
boże narodzenie przekąski przekąski na sylwestra przekąski na święta śledzie śledzie cherry śledzie na święta
.jpg)
.jpg)
