Śledzie cherry

Przepyszne śledzie w innej smacznej zalewie. Takie śledzie są smaczne i sprawdzą się na święta i różne imprezki


Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych solonych
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 150 ml nalewki wiśniowej
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 150 ml przegotowanej, ostygniętej wody
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe


Wykonanie:
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy, aż stracą nadmiar słoności. W tym czasie zmieniamy wodę 2 -3 razy. Śledzie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w piórka. W słoiku układamy śledzie na zmianę z cebulą, przesypujemy ziarnami gorczycy. Mieszam ze sobą nalewkę wiśniową, ocet jabłkowy, wodę i miód. Dodajemy pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy śledzie z cebulą. Takie śledzie przykrywamy i chowam do lodówki na min. 10 godz., takie śledzie najlepiej smakują na 2 – 3 dzień.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!