Przepyszna karkówka w kawałkach, którą można podać jako ciepłe danie na różnego rodzaju imprezkach i domówkach. Takie mięso jest mięciutki i sprawdzi się też na obiad
Składniki:
- około 1 kg mięsa z karkówki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (można zamienić na paprykę ostrą)
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- około 5 ml bulionu lub wody
- słoik przecieru pomidorowego (370 ml)
- 1 - 2 papryczki
Cebulę, czosnek, olej, musztardę, pieprz, słodką paprykę, oregano, zioła prowansalskie i sól blendujemy na pastę. Karkówkę kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy zblendowaną pastę i mieszamy. Kawałki karkówki obsmażamy na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Obsmażone mięso zalewamy bulionem i dodajemy przecier pomidorowy. Dorzucamy pokrojone papryczki.
Mięso dusimy pod przykryciem do miękkości. Co jaki czas mięso mieszamy. Gotowe mięso podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubiona surówką. Smacznego!
Mięso dusimy pod przykryciem do miękkości. Co jaki czas mięso mieszamy. Gotowe mięso podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubiona surówką. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
duszona karkówka karkówka karkówka na gości karkówka na obiad obiad
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
