Karkówka na gości

Przepyszna karkówka w kawałkach, którą można podać jako ciepłe danie na różnego rodzaju imprezkach i domówkach. Takie mięso jest mięciutki i sprawdzi się też na obiad


Składniki:
  • około 1 kg mięsa z karkówki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (można zamienić na paprykę ostrą)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • około 5 ml bulionu lub wody
  • słoik przecieru pomidorowego (370 ml)
  • 1 - 2 papryczki



Wykonanie:
Cebulę, czosnek, olej, musztardę, pieprz, słodką paprykę, oregano, zioła prowansalskie i sól blendujemy na pastę. Karkówkę kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy zblendowaną pastę i mieszamy. Kawałki karkówki obsmażamy na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Obsmażone mięso zalewamy bulionem i dodajemy przecier pomidorowy. Dorzucamy pokrojone papryczki.

Mięso dusimy pod przykryciem do miękkości. Co jaki czas mięso mieszamy. Gotowe mięso podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubiona surówką. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!