Sałatka konserwowa z makaronem

Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z makaronem i warzywami

Składniki:

  • 200 g makaronu np. świderki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (340 g)
  • 1 słoik selera konserwowego (340 g)
  • 1 słoik papryki konserwowej z cebulką (400 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Potem przygotowujemy sos. Do miseczki dodajemy majonez, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy i odstawiamy. Następnie odcedzamy z zalewy kukurydzę, seler, a paprykę z cebulką kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa oraz makaron wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wcześniej przygotowany sos i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę pozostawiamy w chłodnym miejscu ok. 1/2 godz.

Smacznego



1 komentarz: