Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- mała kapusta pekińska
- 1 ogórek zielony
- 1 pomidor
- sól i pieprz
- przyprawa do kurczaka
- ketchup
- 200 g śmietany 12%
- 3 ząbki czosnku
- frytki
- garść startego sera żółtego
Wykonanie:
Frytki smażymy lub pieczemy w piekarniku. W międzyczasie kurczaka kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Cebulę i pierś smażymy, doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Kapustę pekińską szatkujemy, ogórka obieramy i koimy na półplasterki, a pomidora w kostkę. Warzywa mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na talerzu układamy frytki, posypujemy serem żółtym i przykrywamy kurczakiem. Frytki i kurczak muszą być gorące. Polewamy ketchupem i sosem czosnkowym. Przykrywamy sałatka i ponownie polewamy sosem czosnkowym i ketchupem.