Ekspresowe ciasto bez pieczenia - znakomicie sprawdzi się na deser w upały
Wielkość blachy: 25x36 cm
Składniki:
- 400 g masła czekoladowego Nutella
- około 250 g sucharów
- 1 kg sera białego dwukrotnie mielonego
- 330 ml śmietanki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzątku
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 700 ml wrzątku
Wykonanie:
Suchary drobno kruszymy i mieszamy z Nutellą w temperaturze pokojowej. Na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy sucharki i dociskamy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy ser biały, cukier waniliowy i wlewamy zimną żelatynę. Masę rozprowadzamy na spodzie z sucharów. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Tężejącą galaretkę truskawkową wylewamy na zastygniętą masę serową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego
Musi być pyszne a zamiast sucharkow czy mogą być biszkopty ?
OdpowiedzUsuńmogą być, ale sucharki lepsze
UsuńA co zamiast nutelli? Nie mogę jeść tak bardzo słodkich rzeczy...
OdpowiedzUsuń