Ciasto Weselna Dama

Ciasto Weselna Dama sprawdzi się na różnych uroczystościach

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:


ciasto makowe:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
poncz do nasączania:
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • 1/3 szklanki likieru adwokat
polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • około 5 łyżek mleka
ponadto:
  • wiórki kokosowe do obsypania
  • 400 g dżemu porzeczkowego
  • około 200 g herbatników maślanych



Wykonanie:


Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mak. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 40 min. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Mieszaniną wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz stopniowo dodajmy po łyżce budyń.


Pierwszy blat makowy nasączamy wodą wymieszaną z likierem i smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy 1/2 masy budyniowej, przykrywamy drugim blatem i nasączamy go ponczem. Wykładamy resztę masy i układamy herbatniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z mlekiem oraz polewamy herbatniki. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego