Ciasto Weselna Dama

Ciasto Weselna Dama sprawdzi się na różnych uroczystościach


Składniki na blaszkę 25x36 cm: 
ciasto makowe:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
poncz do nasączania:
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • 1/3 szklanki likieru adwokat
polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • około 5 łyżek mleka
ponadto:
  • wiórki kokosowe do obsypania
  • 400 g dżemu porzeczkowego
  • około 200 g herbatników maślanych


Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mak. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 40 min. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Mieszaniną wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz stopniowo dodajmy po łyżce budyń. Pierwszy blat makowy nasączamy wodą wymieszaną z likierem i smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy 1/2 masy budyniowej, przykrywamy drugim blatem i nasączamy go ponczem. Wykładamy resztę masy i układamy herbatniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z mlekiem oraz polewamy herbatniki. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!