Ciasto Weselna Dama sprawdzi się na różnych uroczystościach
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
ciasto makowe:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek suchego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 l mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy
- 200 g masła
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- 1/3 szklanki likieru adwokat
- 200 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- około 5 łyżek mleka
- wiórki kokosowe do obsypania
- 400 g dżemu porzeczkowego
- około 200 g herbatników maślanych
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mak. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 40 min. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Mieszaniną wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz stopniowo dodajmy po łyżce budyń.
Pierwszy blat makowy nasączamy wodą wymieszaną z likierem i smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy 1/2 masy budyniowej, przykrywamy drugim blatem i nasączamy go ponczem. Wykładamy resztę masy i układamy herbatniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z mlekiem oraz polewamy herbatniki. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego