Wigilijny przysmak

Ten przepis w naszej rodzinie jest od lat, super jako alternatywa dla krokietów i pasztecików

Wielkość blaszki: 25x40 cm lub 2 keksówki

Składniki:

ciasto:
  • około 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
farsz:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • olej
  • sól i pieprz
dodatkowo:
  • 1 białko lub żółtko


Wykonanie:

Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy. Dodajemy odsączone i pokrojone pomidory, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Następnie w dużej misce ubijamy jajka z solą, dodajemy rozpuszczone masło i olej. Wlewamy zaczyn i partiami wsypujemy mąkę.


Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki), ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt i nakładamy farsz. Zwijamy rolady, smarujemy je roztrzepanym białkiem. Potem obwijamy rolady papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywamy boków i pozostawiamy lekki luz). Tak przygotowane przysmaki układamy jeden obok drugiego w dużej blaszce lub w 2 keksówkach i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 st.

Smacznego


15 komentarzy:

  1. Super przepis. Zapisuję i na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, super pomysł. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zrobić przysmak z ciasta francuskiego? Z Góry dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowy przepis, zapisuję i przed Wigilią pieczemy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie rozumiem jak nie zakrywamy boków a zawijamy w papier jak tubę ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam z tego przepisu kilka razy, ta rolada z szpinakiem jest pyszna. Polecam upiec...

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można zastąpić innym farszem?

    OdpowiedzUsuń
  8. Co można dać zamiast szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę, że można jak ktoś lubi grzybowy albo z kapustą i grzybami, albo z pieczarkami i szpinakiem, ja planuję ze szpinakiem i pieczarkami, może dodam ser feta zobaczę co mi z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam, bardzo smaczna rolada szpinakowa..

    OdpowiedzUsuń
  11. To prawda, pyszna ale popękały mi, chyba źle zawinęłam. Ale drugi raz będzie ok. ☺

    OdpowiedzUsuń