Szyszkowa dama

Super przepis na deser z kilku składników, który przypomina smaki dzieciństwa. Jest tani, prosty i pyszny

Wielkość blaszki: 24x28 cm

Składniki:

warstwa ryżowa:
  • 500 g cukierków krówek
  • 100 g masła
  • 80 g ryżu preparowanego
masa:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku


Wykonanie:

Do rondelka dajemy mleko, cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. 200 g masła ucieramy i leciutkim strumieniem wlewamy ostygnięte mleko. Stopniowo wsypujemy mleko w proszku.

Na wolnym ogniu rozpuszczamy 100 g masła z krówkami. Wsypujemy ryż preparowany i mieszamy. Na spód formy wyłożonej papierem wykładamy połowę masy ryżowej i rozsmarowujemy białą masę. Wykładamy małymi porcjami resztę masy ryżowej. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego



2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, warto wypróbować....

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie mulący, dużo nie zje 🙂

    OdpowiedzUsuń