Super przepis na deser z kilku składników, który przypomina smaki dzieciństwa. Jest tani, prosty i pyszny
Wielkość blaszki: 24x28 cm
Składniki:
warstwa ryżowa:
- 500 g cukierków krówek
- 100 g masła
- 80 g ryżu preparowanego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:
Do rondelka dajemy mleko, cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. 200 g masła ucieramy i leciutkim strumieniem wlewamy ostygnięte mleko. Stopniowo wsypujemy mleko w proszku.
Na wolnym ogniu rozpuszczamy 100 g masła z krówkami. Wsypujemy ryż preparowany i mieszamy. Na spód formy wyłożonej papierem wykładamy połowę masy ryżowej i rozsmarowujemy białą masę. Wykładamy małymi porcjami resztę masy ryżowej. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Na wolnym ogniu rozpuszczamy 100 g masła z krówkami. Wsypujemy ryż preparowany i mieszamy. Na spód formy wyłożonej papierem wykładamy połowę masy ryżowej i rozsmarowujemy białą masę. Wykładamy małymi porcjami resztę masy ryżowej. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego
Wygląda przepysznie, warto wypróbować....
OdpowiedzUsuńStrasznie mulący, dużo nie zje 🙂
OdpowiedzUsuń