Ciasto na gofrach

Ciasto na gofrach z truskawkami i masą śmietanową - smakuje jak gofry z budki

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:
  • 12 gofrów
  • 650 ml śmietanki 30%
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
  • 3 galaretki truskawkowe + 700 ml wrzątku
  • około 700 g truskawek


Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy jogurt i ubijając wlewamy powolutku zimną żelatynę. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy gofry i wykładamy masę. Ciasto odstawiamy do stężenia.


W międzyczasie galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku. Następnie na warstwie śmietanowej układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, przyznam szczerze, że nie słyszałem wcześniej, aby ktoś robił spód z gofrów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja córka robi z Pani przepisu i przyznam że robi tym ciastem furorę , szczerze polecam.

    OdpowiedzUsuń