Sałatka z pomidorów i cebuli na zimę

Sałatka z pomidorów i cebuli na zimę to obowiązkowy przetwór w naszej spiżarni. Robię je co roku z podwójnej porcji i zawsze za szybko znikają

Składniki na 9 słoików po 300 ml:
  • 2 kg twardych pomidorów
  • 5 cebul
  • 9 łyżek oleju
zalewa:
  • 4 - 5 dużych liści laurowych
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 18 ziaren pieprzu
  • 1 l wody
  • 100 ml octu 10%
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru


Wykonanie:

Cebulę i pomidory ze skórką kroimy w plastry. W słoikach układamy warstwowo pomidory i cebulę. Składniki na zalewę gotujemy. Do każdego słoika z zalewy wyławiamy i wkładamy po kawałku liścia laurowego, 1 ziarenku ziela angielskiego i dwie kulki pieprzu. Następnie zalewamy zalewą i wlewamy po łyżce oleju. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy gotując w wodzie około 3 - 5 min. (im dłużej gotujemy, tym bardziej będą miękkie pomidory).

Smacznego


1 komentarz: