Przysmak Babci

Przysmak Babci przypominający pizzę na grubym cieście. Zawsze prosimy, żeby taki przysmak nam robiła kiedy ją odwiedzimy

Składniki:

ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka wody
  • łyżeczka soli
dodatkowo:
  • kiełbasa, pieczarki, kukurydza konserwowa, pomidor, ser żółty, cebula
sos:
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnki
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie


Wykonanie:

Do miski wkładamy drożdże, wlewamy letnie mleko, mieszając dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Gdy drożdże są rozmieszane, przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy mąkę i sól. Ciasto mieszamy, dolewamy oliwę i wodę oraz dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie bardzo dobrze odchodzić od rąk. Następnie przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę.


Cebulę i czosnek drobno siekamy, solimy i podsmażamy na patelni. Pomidora sparzamy, kroimy i dodajemy do cebuli z czosnkiem, dusimy, aż się rozpadnie. Następnie koncentrat mieszamy z odrobiną wody, wszystko gotujemy oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ciasto smarujemy przygotowanym sosem i układamy pokrojoną kiełbasę, pieczarki, cebulę, pomidora, kukurydze oraz posypujemy startym serem żółtym. Przygotowaną pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 20 - 25 minut. 

Smacznego



3 komentarze: