Cytrynka - tani przekładaniec Mamy

To ciasto często gości w naszym domu, nie potrzeba przy nim wiele pracy, a przy tym jest z niedrogich składników. Rodzina już zapowiedziała, że chce je na święta


Wielkość blaszki: 39x23 cm

Składniki:
biszkopt:
  • 6 jajek
  • 25 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
masa cytrynowa:
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia


Wykonanie:

Zaczynamy od biszkopty. Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, ocet i oliwę. Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. Pieczemy około 25 min. Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty.


Następnie przygotowujemy masę. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy cukier, sok, startą skórkę z cytryny i masło. Zagotowujemy. Jajka miksujemy 1/2 szklanki wody i mąką ziemniaczaną. Mieszając zawiesinę wlewamy do gotującej się masy i ponownie zagotowujemy. Przestudzoną masą cytrynową przekładamy biszkopt. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Piekłam, bardzo smaczny i szybki placek. Wszyscy się nim zajadali, ja dodatkowo nasączyłam blaty. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny cytrynowy biszkopt....

    OdpowiedzUsuń