Ciasto dama pik

To ciasto zrobiło furorę na ostatnim spotkaniu rodzinnym, każdy prosił o kolejny kawałek


Wielkość balszki:24x24 cm
Składniki:
biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej z lekką górką
  • 2 łyżki kakao z lekką górką
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
masa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (330 ml)
  • kakao do oprószenia


Wykonanie:

Na początek przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo wsypujemy cukier, a potem dodajemy po żółtku. Do masy przesiewamy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.


Następnie przygotowujemy masę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Biszkopt przekrawamy na pół i smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy połowę masy i przykrywamy drugą połową ciasta. Rozsmarowujemy resztę masy. Wierzch posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!