To ciasto zrobiło furorę na ostatnim spotkaniu rodzinnym, każdy prosił o kolejny kawałek
Wielkość balszki:24x24 cm
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej z lekką górką
- 2 łyżki kakao z lekką górką
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (330 ml)
- kakao do oprószenia
Wykonanie:
Na początek przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo wsypujemy cukier, a potem dodajemy po żółtku. Do masy przesiewamy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przygotowujemy masę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Biszkopt przekrawamy na pół i smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy połowę masy i przykrywamy drugą połową ciasta. Rozsmarowujemy resztę masy. Wierzch posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!