Ciasto marysieńka

Pomimo, że upiekłam dużą blachę tego ciasta to na imprezie urodzinowej go zabrakło. Ciasto marysieńka jest tak smaczne, że goście porywali kawałek za kawałkiem


Składniki na formę 25x36 cm:
biszkopt ciemny:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 pełnych łyżek mąki
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
blat orzechowy:
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • polewa czekoladowa


Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując partiami dodajemy cukier i po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. przez około 30 min. Odstawiamy do wystygnięcia.


Następnie przygotowujemy ciasto orzechowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i miksując stopniowo dodajemy cukier. Wsypujemy orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. przez około 30 min. Odstawiamy do wystygnięcia.


1/2 szklanki mleka odlewamy. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń. Ucieramy, aż powstanie krem.


Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy dżem i połowę masy. Ciasto przykrywamy blatem orzechowym i wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i polewamy polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.


10 komentarzy:

  1. Jaka wielkość tego dżemu ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dżem tu nie potrzebny,ja mam przepis bez dżemu a do masy fodaje jeszcze czekoladę i spiryt.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki rozmiar blaszki? I poproszę o przepis na polewę 😀

    OdpowiedzUsuń
  4. 25x36 jest na początku napisane

    OdpowiedzUsuń
  5. Za niedługo moja córka ma urodziny, więc chyba jej przyrządzę takie ciasto! Do tego zamierzam zamówić jej zestaw klocków Cobi w ramach prezentu, ponieważ wiem, że marzy o nim od dłuższego czasu. Mam nadzieję, że będzie zadowolona ze swojego podarunku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Od tej ilosci cukru to mozna cukrzycy dostac.

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy ma Pani jakiś przepis bez pieczenia? W tym roku robimy remont kuchni marzy mi sie taka z katalogu już mam wizualizację. Chciałabym jednak przygotować jakieś ciasto dla rodziny bez pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, ma wtedy bardziej wyrazisty smak.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy biszkopt jest wystarszajaco wilgotny czy lepiej nasączyć?

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy można te wszystkie cukry w ciastach zastąpić erytrytolem

    OdpowiedzUsuń