Proporcje w tej zalewie są idealne. Ogórki wychodzą delikatne, nie są mocno octowe, są przepyszne i chrupiące. Odkąd trafiłam na ten przepis inaczej ogórków nie robię
Składniki na 6 słoików po 900 ml:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 1 i 1/2 l wody
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 główka czosnku
- 6 gałązek kopru z baldachami
- kawałek korzenia chrzanu
- 6 liści laurowych
- 3 łyżeczki ziaren gorczycy
Wykonanie:
Ogórki dobrze myjemy. Chrzan kroimy na mniejsze kawałki. Do każdego słoika wkładamy po gałązce kopru, kawałku chrzanu i po 1 - 2 ząbki czosnku. Układamy ogórki. Następnie upychamy po1 liściu laurowym i wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy. Wodę, ocet, cukier i sól zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Słoiki z ogórkami po warszawsku pasteryzujemy. przez 5 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
łagodne ogórki konserwowe ogórki ogórki konserwowe ogórki korniszone ogórki w delikatnej zalewie ogórki w łagodnej zalewie ogórki w zalewie octowej przetowry przetwory z ogórków